Akciós
raktáron raktáron
3W GU10 led spot 2835 smd meleg fehér (VT-7126)

400 Ft / db from 320 Ft / db

-
+
Akciós
raktáron raktáron
3W GU10 led spot 2835 smd természetes fehér (VT-7127)

400 Ft / db from 320 Ft / db

-
+
Új
raktáron raktáron
Akciós
raktáron raktáron
5W GU10 led spot 2835 smd meleg fehér (VT-1685)

700 Ft / db from 550 Ft / db

-
+
Akciós
raktáron raktáron
Népszerű
raktáron raktáron
raktáron raktáron
Népszerű
raktáron raktáron
Népszerű
raktáron raktáron
Akciós Nem elérhető
Nincs raktáron Nincs raktáron
G9 led izzó, 5W, meleg fehér (1637)

1 300 Ft / db from 990 Ft / db

Akciós Nem elérhető
Nincs raktáron Nincs raktáron
Akciós
raktáron raktáron
G9 led izzó, 4,5W, természetes fehér (1636)

1 300 Ft / db from 990 Ft / db

-
+
Új
raktáron raktáron
Új
raktáron raktáron

Összesen: 133

 

Led lámpa

A hagyományos és a halogén izzók ledes megfelelői.

Mint tudjuk a led lámpa nem izzik, tehát nem led izzó, de használat közben melegszik. A jó minőségő led lámpa több órás használat után is csak 40-55 fokra melegszik fel. Ezért fontos, hogy jó minőségű és jó hőelvezetésű led lámpát válasszunk. Ne dőljünk be az olcsó áron kínált üveg vagy műanyag házas fényforrásoknak. Ez a típusú led lámpa nem vezeti el a hőt a led chiptől, így élettartama jelentősen csökken. Ezért csakis szaküzletben vásároljunk led lámpát, ahol az esetleges meghibásodás után is kicserélik. Ne csak az ár alapján válasszanak led lámpát. A jobb minőségű nagy teljesítményű led lámpa általában alumínium vagy kerámia házzal készül. A kiváló minőségű led lámpa előállítása drágább, de a minőséget meg kell fizetni, ami viszont hosszútávon megtérül. Minden itt található led lámpa érzéketlen a kapcsolgatásra és bekapcsolás után teljes fényerővel világít.

Melyik led lámpa a jó választás?

Melyik számomra a megfelelő led lámpa? Sokan teszik fel ezt a kérdést vásárlás előtt, nekik próbálunk segíteni a következő néhány gondolattal:

A legfontosabb szempont, ahonnan kiindulunk az a foglalat. Először a hagyományos izzó foglalatát kell megvizsgálni aztán az ilyen típusú led lámpák között keresgélni. Másodszor fontos a teljesítmény illetve a szórásszög. A hagyományos izzót 8-cal osszuk el, a kompakt vagy energiatakarékos fogyasztását pedig kettővel. Az így kapott értékhez legközelebb eső led lámpa jó eséllyel megfelelően helyettesíti majd a régi fényforrásunkat.

Nézzünk egy példát: mindenki ismeri az izzószálas 100 wattos égőt. Ezt egy 23 wattos kompakt vagy egy 12-15 wattos led lámpa váltja ki. Ha egy 60 wattos izzót szeretnénk kicserélni, a 7 wattos led lámpa is megteszi. A 35 wattos halogén spot helyett 5 wattos GU10 led szükséges. A 40 és 60 wattos gyertya izzó helyett ajánljuk a 6 wattos E14 vagy mignon foglalatú ledes lámpát. A led fényforrások közt is nagy a különbség a szórásszögben, ezt az adatlapjukon külön jelöljük. Ha a lámpatestben az izzót oldalról kell becsavarni, akkor nagy szórásszögűt válasszunk vagy a kimondottan UFO lámpába való led szükséges. Ha a foglalat lefelé áll, akkor kisebb szórásszögű is elég. Nagy belmagasság esetén kimondottan előnyös a szűkebb szórás. Felfelé álló csillár foglalat esetén kimondottan ajánljuk a retro led izzónkat. Ez 300°, a mérések szerint oldalirányban és a foglalata felé sokkal nagyobb fényt ad, mint előre. Ezért a fény nem a mennyezetet világítja, hanem pont oda ahol szükség van rá. Ez a filament izzó nagy áttörést jelent a led világításban. A ledek elnyújtva egy üveg felületen helyezkednek el, innen is ered a neve COG vagyis Chip On Glass.

Az eddig felsoroltak 230 volt feszültséget igényelnek, azonban ejtsünk szót a törpefeszültséget alkalmazó fényforrásokról is. Itt leggyakrabban 12 voltot használnak. 12 voltos izzót kiváltó led lámpa is kapható egyenlőre spot formában. Ez elé kell egy működtető tápegység is, de a foglalat az MR16 spot izzóval megegyezik. A led chip félvezetők egyenárammal működnek, így a nagyobb (230V) áramot kapó led lámpák is tartalmaznak egy mini tápegységet ami lehet kapacitív vagy kapcsolóüzemű. Ezek magában a fényforrásban helyezkednek el. Tehát maga a led lámpa már tartalmazza. A tágabb feszültség tartományú tápegységeket (85-265V) tartalmazó led lámpák nem vibrálnak. Általánosságban elmondható, hogy a led lámpa egyes fajtái már megfelelően kiváltják a hagyományos izzókat, legyen az olvasó lámpa, halogén izzó, süllyesztett spot, csillár vagy falikar.