Nem elérhető
Nincs raktáron Nincs raktáron
Nem elérhető
Nincs raktáron Nincs raktáron
Nem elérhető
Nincs raktáron Nincs raktáron
Nem elérhető
Nincs raktáron Nincs raktáron
Nem elérhető
Nincs raktáron Nincs raktáron
Nem elérhető
Nincs raktáron Nincs raktáron
Nem elérhető
Nincs raktáron Nincs raktáron
Nem elérhető
Nincs raktáron Nincs raktáron
Nem elérhető
Nincs raktáron Nincs raktáron
Akciós Nem elérhető
Nincs raktáron Nincs raktáron
Nem elérhető
Nincs raktáron Nincs raktáron

Összesen: 29

  • Előző
  • 1
  • Következő

 

A Filament COG azaz Chip On Glass LED lámpák

Ez a legújabb technológia LED lámpák és a LED izzók világában. A Chip On Glass azt jelenti, hogy üveg vagy zafír alaplemezre ültetik rá a kék fényt kibocsátó LED chipeket, ezt bevonják úgynevezett „fényporral” amely foszforból és egyéb szennyező anyagokból áll (főleg ez határozza meg a színhőmérsékletet) így a chip által kibocsátott kék fényből fehér lesz. A LED chip majdnem 360 fokban tudja sugározni a fényt, ez azt eredményezi, hogy az alaplemez (substrate) nagyon kis részét nyeli el a fénynek ezáltal kevésbé melegszik a chip illetve nagy szórásszögben tudja sugározni a fényt.

COG LED Filament felépítése

A filament izzók vagy szál ledes fényforrások főleg  a hagyomány E27 illetve E14 foglalattal rendelkező izzók kiváltására tökéletes, hiszen ezeknél a fényforrásoknál fontos, hogy 300°-ban  szórja a fényt a LED-es lámpa. 

Foglalat tipusok

A COG LED –es lámpák nagyon jó fényhasznosítással működnek, azaz egységnyi villamos energiából több lument tudnak előállítani mint a „hagyományos” LED –es fényforrások (és sokkal többet mint a hagyományos izzók).

Összehasonlítva lumen/W értékek a különböző fényforrásoknál:

Filament fényforrás : 100-110 lumen/W
Hagyományos LED –es fényforrás : 70-80 lumen/W
Fénycső: 60-70 lumen/W
Kompakt fénycső: 50-65 lumen/W
Halogén izzó: 20-25 lumen/W
Hagyományos izzó: 10-15 lumen/W

A fényforrás formáját tekintve már  (szerencsére) nem kényszerülnek rá a gyártók a magas fehér perem alkalmazására amely nem csak esztétikailag rontaná a szál ledes fényforrás megjelenését, hanem a lehetetlenné tenné a 300 fokos szórásszög megvalósítását.  A filament  fényforrások meghajtó áramkörét sikerült a gyártóknak a fényforrás foglalat részében elrejteniük, így a COG LED szálak  hegyes szögben helyezkednek el a fényforrásban. Mint minden LED –nek a COG LED –eknek is szükségük van hűtésre, bár az átlátszó alaplemez csökkenti a veszteséget, ezzel a hőtermelést. Az alaplemez anyagként jelenleg két anyagot használnak a gyártók, üveget (kerámia) és zafírt. A zafír jobb hővezető, de drágább és kevésbé elterjedt mint a kerámia.

Kerámia és zafír COG Filament szál LED

A hőt az alaplemez illetve a lámpa búrájába hőt jól vezető gázkeveréket töltenek a gyártók, ezzel segítve a LED chipek hűtését. (Arról, hogy ez a gázkeveréket milyen gázokból tevődik össze és milyen keverékeket alkalmaznak a gyártók, illetve melyik gyártó alkalmaz egyáltalán ilyen gázkeveréket nincs információ, hiszen ez gyártási és szabadalmi titoknak minősül.)

A Filament LED izzók formája a legkülönfélébb lehet, a gyártók igyekeznek a legkülönbözőbb formákat megvalósítani, de a szál LED –es fényforrások között is megtalálható a hagyományos A60 méretű izzóméret is.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhető ma már olyan különleges formák is megtalálhatók a kínálatban mint pl.: a csavart gyertyaláng forma, illetve az ST64 az úgynevezett „Edison” forma. Amely nem csak a formáját tekintve különleges, hanem az enyhén színezett üvegének köszönhetően nagyszerű borostyán sárgán világít így hangulatvilágításra és dekorációs célra kiváló. Alul a képen különböző retro led izzók láthatók.

Filament COG LED-el szerelt Fényforrások

A filament szálak elhelyezését tekintve egyes gyártók a hagyományos V alakban helyezik el a LED szálakat, de már megjelentek gyártók akik X alakban helyezik el a filament szálakat. A LED izzókban elhelyezett szál LED-ek hosszúsága, nagysága és darabszáma összefügg a fényforrás teljesítményével. A LED izzók a legkülönfélébb teljesítményben kaphatók, a legkisebb teljesítményű filament fényforrás 2W teljesítményű, a legnagyobb elérhető teljesítmény jelenleg (2016.10.06.) 10W amelynek a fényárama meghaladja az 1000 lument, így könnyedén ki tud váltani egy 75W-os hagyományos izzót. A filament izzók között így megtalálhatók a világítási célra és a dekorációs célra készült fényforrások egyaránt, így nagyszerű választás a hagyományos izzó kiváltására. Az ST64 méretű retro filament COG szálas Edison izzó kapható fényerő szabályozható változatban is, így minimálisra csökkenthető a fényereje .