Összesen: 30

  • Előző
  • 1
  • Következő

 

Nem nehéz kitalálni, hogy az Edison-menetet maga Thomas Alva Edison találta fel az izzókkal egy időben. Egy olyan megoldást keresett a fényforrások rögzítésére, amely széles körben elérhetővé teszi az izzók cseréjét. Akkoriban még egészen primitív alternatívák léteztek csak, ezért forradalminak számított az új koncepció. Már 1880-ban beadta a szabadalmát erre a technológiára, és pár évtizeddel később védjeggyel is rendelkezett.

Az E14 led foglalatok, és így a többi Edison-menettel rendelkező megoldások legnagyobb előnye, hogy olcsón, nagy tömegben gyárthatóak. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy mára széles körben el tudjon terjedni, világszerte. Egyszerűsége okán pedig egy izzócsere olyan rutinfeladattá vált, amely a mindennapi életünk részét képzi.

A menetes kialakítás ezen felül biztos rögzítést ad az E14 led foglalatokba használt izzók esetében. Ez azt jelenti, hogy egy fix helyen alkalmazva a fényforrás biztonságosan beül a tokba, nem lötyög, és nem tud kiesni. Ráadásul az egyes foglalatméretek lehetővé teszik azt is, hogy egy nem megfelelő izzót tekerjünk be, például egy E 14 led foglalatba.

Természetesen a tisztánlátás miatt érdemes kitérni a foglalatok hátrányaira is. Mint minden Edison-menet esetében, úgy az E14 led izzókhoz is használt foglalatoknál a menet vége folyamatosan áram alatt van, amelynek érintése veszélyes lehet. A jó hír, hogy a statisztikák szerint szerencsére elenyésző balesetet okoznak az ilyen véletlen áramütések. Ezek a foglalatok továbbá elsősorban fix, rögzített helyeken tudják ellátni a feladatukat, hiszen a rázkódás, rezgés nem tesz jót nekik.

Az E14 menetű led izzókat elsősorban háztartásokban, hagyományos világításra használják, például csillárokban, asztali lámpatestekben.