Tudjon meg még többet az új SLIM SMD LED reflektorokról

10-20-30-50 W SLIM LED reflektor, hideg fehér /6500K/, természetes fehér/4500K/ vagy meleg fehér színhőmérsékletben /2700K/

A  slim (vékony kivitel) LED reflektorok fekete alumínium házzal ellátottak, korrózióálló, jó hűtést és a környezeti hatásokkal szemben IP66-os védettséget biztosít. A 5730 LED-ek elhelyezése jobb hűtést és nagyobb (150°) szórásszöget biztosít.  A ledes fényvetőben SMD COB LED helyezkedik el. Teljesítménytől függően több LED chip biztosítja a megfelelő fényáramot.  

 

a 5730-as led chip paraméterei:

 5730.png
5730-2.png

 A reflektor méretei típusonként:

10W: 114x66x39 mm. Súly: 0390g. 900lm

20W: 180x140x46 mm. Súly: 0750g. 1800lm

 30W: 224x185x55 mm. Súly: 1415g. 2700lm

50W: 286x234x67 mm. Súly: 2172g. 4500lm

A lumenértéket a színhőmérséklet minimálisan (5-10%-ban) befolyásolja.

 

Alacsony fogyasztás és hosszabb élettartam jellemzi, mint elődeit. Élettartama: 25.000 óra. IP66-os védettséggel ellátott, ezáltal nem csak beltéri felszereléshez ajánlott.

 

A reflektorok konzollal vannak szerelve, ennek köszönhetően ezen lámpatestek nem csak egy fix pontban szerelhetők fel, hanem a reflektor hátulján található egy tartókonzol, mely segítségével dönthető és igény szerint állítható be a reflektor fényvetődési szöge, iránya.

 

 Teljesítménytől függetlenül a nagy szórásszögnek köszönhetően nagyon sok felhasználási terület lehetséges.

 

Kiváló kerti megvilágításhoz, ház körül bárhol felszerelhető, rendezvények, kerti partik, parkolók, garázsbejáratok, járdák, melléképületek, reklámtáblák, cégtáblák, homlokzatok megvilágításhoz illetve bármilyen kültéri rendezvényhez a kiválasztott és alkalomhoz illő színhőmérsékletben.

 

Az COB SMD LED-ekkel szerelt LED reflektorok azért hatékonyabbak a power LED –es vagy az egyszerű COB LED –el szerelt reflektoroktól, mert sokkal nagyobb felületen képes átadni a hőt, így nem melegszenek túl a LED-ek (azaz a LED-ekben lévő chip-ek) így a LED-ek élettartama valóban elérheti a több tízezer órát.
A régebbi power LED –es kiviteleknél nagy gondot okozott a folyamatos jó hűtés megoldása, általában 1-2év alatt a power LED alatt lévő hővezető paszta kiszárad és elveszti a jó hővezető képességét, ezért a LED túlmelegszik és tönkremegy. Ezért is tértünk át 2015 nyarán a COB SMD LED-es kivitelekre, az SMD tokozásnak köszönhetően a LED –ek stabil, folyamatos hűtése biztosítva van, hiszen a LED forrasztással van a hűtést biztosító felületre rögzítve. A beépített meghajtóáramkörnek (áramgenerátor) köszönhetően csak közvetlenül a hálózati feszültségre kell kapcsolni a gyári vezetéke és egy IP68 védettségű kötödoboz segítségével. A készülékházat nem szabad megbontani, mert akkor megsérülhet a készülék víz és por elleni védettségge (és elveszti a garanciáját). A sok ledes kialakításnak köszönhetően az adott fényáram sem egy pontból érkezik, így kevésbé vakít mint egy hasonló teljesítményű power vagy COB LED –es változat. A lapos  (slim) kivitel  annak köszönhető, hogy nagy területről érkezik nagy szórásszögben a fény, így nem szükséges nagy méretű  és nehéz optikai eszközökkel a fény irányát, szögét befolyásolni. A slim kivitelnek köszönhetően olyan helyeken is nagyszerűen alkalmazhatók, ahol az eddigi reflektorok nem fértek el. A működési hőmérsékleti tartományuk ezeknek a reflektoroknak elég széles -20°C - +50°C  fok között használhatók, így az alkalmazási területük sokrétű.
 

 

Jellemzők: 

  1. Energiahatékonyság: Akár 90% -kal kevesebb energiát használnak fel
  2. Hűtés: Kevesebb hősugárzás, mint elődei
  3. Toxicitás: Nem tartalmaz higanyt
  4. Különféle színhőmérséklet választható
  5. Jó színvisszaadási index­ *
  6. Sokoldalúság: Többféle színben
  7. Jó hatékonyság (jó lumen/W arány)
  8. Egyedi termikus tervezés, alacsony hőmérséklet a LED chipek élettartamának meghosszabbítására
  9. Új stílus és kifinomúlt megjelenés

 Néhány tipp, hogy hol alkalmazható ez a Led-es Reflektor: alagút, metró, földalatti, benzinkút, garázs, edzőtermek, sportaréna, tornaterem, raktár, tároló, park, kert, tér,  stadion, dokkoló, hajó, autópálya stb.

 Bekötése egyszerű, de ajánlott egy villanyszerelő szakvéleményének a kikérése abban az esetben, ha önállóan tervezik a reflektor felszerelését, akár kül, akár beltérre.


*A színvisszaadási index
(ra vagy CRI) azt jelenti, hogy az adott fényforrás fényében egy tárgy (vagyis annak a színe) mennyire természetesen jelenik meg. A színvisszaadási index 0-100  -as skálán mérhető, a maximum érték 100, ez a természetes napfény értéke. Általánosságban elmondható, hogy a LED –ek színvisszaadási indexe 80-100 között változik, nagyon jó színvisszaadási indexnek a 90 feletti érték számít.


cri.png

színvisszaadás alatt, valamely fényforrás sugárzásának azt a hatását értjük, hogy a fényével megvilágított tárgyak színe hogyan változik meg ahhoz képest, amikor ugyanezen tárgyakat valamely referencia sugárzóval világítjuk meg. A megállapodás szerinti referencia sugárzóval észlelt színhez képest tapasztalt színeltolódás mértéke a színvisszaadás.

A színvisszaadás a fényforrás spektrális eloszlásától, a megvilágított tárgyak spektrális reflexiójától és a szem színi áthangolódásának mértékétől függ. A színi áthangolódás alatt a szemnek azt a tulajdonságát értjük, hogy az akromatikus ingert a mindenkori megvilágítás színétől függően eltolva érzékeli. A rózsaszínes alkonyi fénnyel megvilágított meszelt falat fehérnek érzékeljük, jóllehet fizikai jellemzői alapján rózsaszínűnek kellene látnunk.

színvisszaadási index, röviden 'CRI' (Color Rendering Index) vagy 'Ra', a fényforrás azon képességét méri, hogy különféle tárgyakat megvilágítva vele, mennyire képes azok színét visszaadni.

Ennek a nehezen számszerűsíthető értéknek mérési módszerét a Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság (CIE) szabványosította. Habár ez egy elfogadott, objektív index, nem minden fényforrás és beállítás esetén korrelál az színvisszaadás érzettel. Ezért ezt az adatot inkább csak tájékoztató jellegűnek tekintik.

A legjobb elérhető visszaadási értéket 100-nak definiálták, míg a leggyengébbet 0-nak. Például egy kisnyomású nátriumlámpa, aminek fénye monokromatikus a színvisszaadása közel 0. Ezzel szemben egy izzólámpának, aminek a spektruma lényegében a feketetest-sugárzás közel 100.

A CRI számításának módszere a kérdéses és egy tökéletesnek tekintett fényforrás összehasonlításán alapul. A tökéletes fényforrás egy a vizsgált fényforrással megegyező színhőmérsékletű feketetest-sugárzó, illetve 5000K-nél magasabb színhőmérsékletű fényforrásoknál szimulált napfény. Mindkét fényforrással megvilágítanak 8 (speciális fényforrásoknál 14) szabványos színmintát.

 

A nyolc mintát 1964-es W*U*V* színtérben ábrázolják, így kapnak 8 db számhármast a vizsgált fényforrásra és 8 darab számhármast a referencia fényforrásra, ahol i a minta száma.
(Wi, Ui,Vi)

Ebből meghatározzák az egyes vizsgált minták eltérését a referencia mintákétól, majd az egyes minták színvisszaadási indexét .

A 4,6-os szorzót úgy választották meg, hogy melegfehér tallium lámpa 50-es átlagot adjon. Megjegyzendő, hogy egyes fényforrások, bizonyos mintákon negatív színvisszaadást produkálhatnak.

Végül az egyedi indexeket átlagolják.

Színvisszaadás index besorolása

Kategória

Ra

Színlátás

Példák

1 A

>90

kiváló

Izzólámpák, többsávos fénycsövek

1 B

80...90

kiváló

Fémhalogénlámpák ritkaföldfém adalékkal

2 A

70...80

De luxe fénycsövek, fémhalogénlámpák

2 B

60...70

Deluxe fénycsövek, fémhalogén lámpák

3

40...60

közepes

Higanylámpák

4

<40

gyenge

Nagynyomású nátriumlámpák

A színvisszaadás jelenlegi értékelési módszerének javítása várható a következő szempontok alapján: Törekednek arra, hogy a referenciasugárzók számát csökkentsék, esetleg színhőmérséklet tartományonként egy-egy referenciasugárzóra. Ennek feltétele olyan színi áthangolódási formula bevezetése, amely viszonylag nagy színkülönbségek esetében is érvényes. A fényforrások alkalmazásánál általában elegendő az adott feladatra előírt kategória szerint kiválasztani a megfelelő színvisszaadású és hatásfokú típust. Speciális feladatok esetében egyes fontos egyedi színvisszaadási indexek értékét különös figyelemmel kell kísérni - pl. kórházvilágításnál az emberi bőr színének helyes megítélése alapvető fontosságú.

A termékekre 2 év garanciát vállalunk!