Mit jelent a színvisszaadás?

Az Európai Unió energiahatékonyságot javító programja újabb állomásához érkezett. Szeptembertől kivonják a forgalomból a hálózati feszültségű halogén izzókat is. Eddig a 60 wattos izzólámpa helyett használhattunk 42W teljesítményű halogén lámpát. Mostantól már csak a kompakt fénycsövek és LED fényforrások maradnak a választékban.

Az energiafogyasztás csökkentése fontos lépés, de aggasztó, hogy a piacon kapható LED fényforrások többsége nem azt a minőségű fényt adja, mint amit egy izzólámpánál vagy egy halogén izzónál megszoktunk. A csomagoláson az egyik adat, amit figyelnünk kell, a színhőmérséklet. A 2700K vagy 3000K színhőmérsékletű fényforrások közel állnak az izzóknál megszokott melegfehér árnyalathoz, de ugyanilyen fontos, hogy a színvisszadási tényezőt is ellenőrizzük, amelyet a CRI (Color Rendering Index) vagy Ra paraméter jelöl az adatlapon.

A CRI = 80 az a minimum, amelyet a szabványok is előírnak. Ha valaki különösen érzékeny a szín minőségére, ajánlott a legalább 90 színvisszaadási értékkel rendelkező fényforrást megvennie.

Mit jelent a színvisszaadás?

Ha egy tárgyat fehér fénnyel világítunk meg, a tárgy a ráeső fényből a színek egy részét elnyeli, másik részét pedig visszaveri. A tárgy színe tehát két dologtól függ: egyrészt milyen összetételű, milyen minőségű a fényforrásból érkező fény, másrészt milyen a tárgynak a fényvisszaverő tulajdonsága. A tárgyak színe tehát alapvetően függ a megvilágító fényforrástól.

A fényforrás színvisszadási tényezője azt mutatja meg, hogy a fényforrással megvilágított színminták színe mennyire változik meg egy referencia megvilágításhoz képest. Melegfehér fényforrások esetében ez a referencia fényforrás az izzólámpa.

A jelenlegi szabványok szerint az ábrán látható 15 színmintával szokás a fényforrások színvisszaadási képességét jellemezni. A színvisszaadási tényező legjobb értéke 100, ez azt jelenti, hogy ugyanolyannak látom a tárgy színét, mintha izzólámpával világítottam volna meg.

szinskala.png

 

Az Ra vagy CRI érték az első nyolc színmintára mért egyedi színvisszaadási tényezők átlaga, erre követelik meg a szabványok a minimum 80 értéket. Részletes műszaki adatlapokon külön fel szokták tüntetni az egyedi színvisszaadási tényezőket is. Ezek közül az R9, a mélyvörös színminta a legfontosabb sok alkalmazásban.

A legtöbb kompakt fénycső és LED fényforrás R9 értéke nagyon gyenge, nulla közelében van. Ilyen fényforrást nem érdemes alkalmazni ott, ahol a vörös szín megjelenítése különösen fontos. Végül egy tanács férfiaknak: ha feleségüknek örömet akarnak szerezni, a fürdőszoba tükörhöz a lehető legjobb CRI értékű fényforrást szereljék. A nem megfelelő világításnál a hölgyek túl sok vörös színt pakolhatnak fel. Ami fürdőszobában még elegáns, szolid sminknek látszott, az napfénynél bohóc arccá válik. Egy kis odafigyeléssel megőrizhető a családi béke.

(bla)