Ledes közvilágítás Rómában

Egy város ahol vegyes érzelmekkel fogadták a változtatásokat

A fenntartható városi energiagazdálkodás keretén belül az utóbbi hónapokban Rómában megreformálásra került a közvilágítás. A hagyományos lámpák helyét a napelemes forrású LED-es világítótestek vették át. Az ACEA áramszolgáltató vállalat az utóbbi években közel 15 ezer hagyományos nátriumlámpát cserélt le LED típusra. Mindez azonban a helyi lakosok elégedetlenségét váltott ki.

Az ott élők szerint az új LED világítással ellátott városrészek elvesztették hangulatukat, varázsukat. Sokan panaszkodnak a szúró, túlságosan ragyogó fényre. Hibának tartják a világításkorszerűsítést és úgy vélik, hogy az újfajta fényár csak rontja a megszokott város hangulatát. A korábban használt nátriumlámpák sejtelmes, aranyló, meleg fényt bocsátottak ki. Az új hideg fényű LED-ek (Los Angeles-i mintát követve) már jóval takarékosabbak és modernebbek, ám lényegesen más arcot kölcsönöznek a megvilágított utcáknak, tereknek és így egyes városrészeknek. A változás hatalmas mint ahogyan azt a következő kép is szemlélteti:

Ledvilágítás régen és most

 

Mi áll a háttérben? A színhőmérséklet!

Nemcsak a közvilágítás, bármely világítás jobban befolyásolhatja életünket, mint azt gondolnánk. Ezzel a kellemetlenséggel szembesültek most a római lakosok is.

Bizonyára mindenki észrevette már, hogy vannak olyan körülmények, melyek zavaróan hatnak az emberek pihenésére. Biztos mindenki hallott róla, vagy akár saját példáján tapasztalta is, hogy a lefekvés előtti TV, telefon vagy tablet nyomkodása és nézése nem segítette elő a könnyű elalvását. Ennek oka a kibocsátott fény színbeli összetételében keresendő! Minden attól függ, hogy a szembe jutó fény milyen mennyiségű kék, zöld, sárga és piros fényt tartalmaz. Több felmérés is bizonyította már, hogy a nem teljesen lesötétített szobákba beszűrődő hidegebb fény nehezíti a pihentető alvást.

Mit használjunk akkor kültérre?

A fényforrások, így a LED-ek esetében minél több kéket tartalmaz a spektrum, annál fehérebbnek látjuk a fényét. Nem minden esetben jobb hidegebb, szikrázó világítást alkalmazni. Ez elsősorban beltérre lehet jó és akkor, ha cél a figyelem valamint a koncentráció fenntartása. Viszont nem ajánlott 3000K feletti színhőmérsékletű fényforrásokat alkalmazni kültérre, illetve közvilágítási célokra. A cikkben szereplő római példán is látható, hogy a hideg fény milyen ridegnek, kellemetlennek hat. Ellenben a meleg fény, amely nem zavarja meg alvásritmusunkat és kevésbé van kihatással a környezetünkben élő állatokra (pl. madarak) és azok életvitelére. Jó tudni, hogy a meleg fehér árnyalatok (3000K alatti) nem okoznak káprázást, szemfáradást és látásproblémákat. Ilyen megvilágítással kiküszöbölhető a gyalogos, bicikliforgalom vagy éppenséggel az autóúton ebből adódó balesetveszély. Az utcán sétálva komfortérzetünk is jobb lesz, nem érezzük élesnek zavarónak a lámpafényt.

A kép első felében hideg, míg az utcán beljebb haladva a régi nátriumlámpás világítás látható.

Utcafronton már az új ledvilágítás látható