Mire használhatók a kétféle színhőmérsékletű világítódiódákat tartalmazó LED szalagok?

A színhőmérséklet bizonyára ismerős fogalom a legtöbb felhasználó számára, hiszen már a fénycsöveknél megszokhattuk, hogy a fehér nem egyetlen színt takar. Melegfehér színű például a 2700K színhőmérsékletű izzólámpa, amelynek fénye a gyertyafényhez hasonlít, míg egy 5000 K színhőmérsékletű fényforrás fénye a napos égbolthoz áll közel.

Hogy mi köze a hőmérsékletnek egy fényforrás színéhez? Az izzó anyagok fényt bocsájtanak ki. Ha egy izzólámpára egyre nagyobb feszültséget kapcsolunk, megfigyelhetjük, ahogy az izzószál színe a hőmérséklet emelkedésével a sötétvörösből a narancsvörös majd a sárga árnyalaton keresztül a kékes fehérbe megy át.

Az izzó anyagok színét a hőmérsékletükkel egyértelműen jellemezhetjük. A fénycsöveknél vagy világítódiódáknál már nem izzószál bocsájtja ki a fényt, de az egyszerűség kedvéért megadhatjuk annak az izzó testnek (szaknyelven feketetest sugárzónak) a hőmérsékletét, amelynek színe legközelebb áll a fénycső vagy LED színéhez. Ezt a Kelvin-skálán meghatározott hőmérséklet értéket nevezzük korrelált (a feketetest sugárzóra vonatkoztatott) színhőmérsékletnek.

Az, hogy melyik színhőmérséklet kellemesebb a szemnek, sok esetben ízlés kérdése. Az ázsiai országokban inkább a hidegfehér fényforrásokat kedvelik, míg Magyarországon a melegfehér fényforrásokat részesítjük előnyben. Európán belül is megfigyelhető a különbség az északi és a mediterrán országok között: Skandináviában a melegfehér fényforrások a legkedveltebbek, talán azért, mert a sötét hidegben az alacsony színhőmérsékletű fényforrás melegérzetet kelt a felhasználóban. Ezzel szemben délen jobban szeretik a hidegfehér fényforrásokat, amelyek fényét a forró nyári éjszakában sem érezzük melegnek. A megvilágítás mértéke is meghatározhatja, melyik színhőmérsékletet érezzük természetesebbnek. Erős megvilágításnál, például egy háztartási gépeket árusító cég bemutatótermében teljesen helyénvalónak érezzük a patyolatfehér tisztaság érzetét keltő nagyteljesítményű hidegfehér fényforrásokat. Ugyanakkor egy vacsora hangulatvilágításaként célszerű a gyertyafénnyel harmonizáló melegfehér fényforrást alkalmazni.

A színhőmérséklet változtatása akkor lehet fontos amikor egy helyiség, mondjuk egy étterem funkciója napszaktól függően változik és az ablakon vagy teraszon keresztül bejutó természetes fényhez szeretnénk igazítani a belső megvilágítást. Ha odakint szikrázó a napsütés, a belső megvilágítást érdemes a maximálisra növelni és a hidegfehér színhőmérsékletet érezzük majd kellemesebbnek, amikor kintről a helyiségbe lépünk. Este viszont a melegfehér megvilágítást érezzük vonzónak.

Ilyen világítási feladatok megoldásához használhatók a változtatható színhőmérsékletű fényforrások.

Keverési arány ábra

A felső ábra bal és jobb oldalán látható egy 5000K és egy 3000K színhőmérsékletű LED spektrális teljesítményeloszlása. Érdemes megfigyelni, hogy a hidegfehér LED spektrumában a 450 nm körüli csúcs a magas míg a fénypor sugárzásából származó, 550-620 nm tartományt lefedő széles hát alacsony. Ez pont fordítva van a melegfehér LED esetében. Középen látható az spektrum, amelyet akkor kapunk, amikor a szabályozható tápegységekkel ugyanazt az áramot állítjuk be mindkét LED típusra. Az alsó ábrán a piros görbe mutatja ahogy a keverési aránnyal a LED szalag színhőmérséklete változik. Ugyanezen az ábrán kék vonal jelzi a színvisszaadási tényezőt (CRI) a keverési arány függvényében. A színvisszaadási tényező nagyjából azt adja meg, hogy mennyire tér el egy tárgy színe a fényforrás alatt, ahhoz képest, hogy izzólámpával (hidegfehér fényforrás esetén nappali fénnyel) világítjuk meg. Minél közelebb van ez az érték a 100-hoz, annál természetesebbnek tekinthetjük a fényforrás színét.

Látható, hogy a keverék fényforrás színvisszaadási tényezője jobb, mint külön-külön a hideg- és a melegfehér fényforrás színvisszaadási tényezője.

Amikor évekkel ezelőtt egy képzőművészeti alkotóházban jártam, feltűnt, hogy a mennyezetre szerelt lámpatestekben felváltva hideg és meleg fehér fénycsövek sorakoztak. Magyarázatként akkor az hangzott el, hogy a kétféle spektrumú fényforrások keverése javítja a világítás minőségét és a színeket kevésbé torzítja a mesterséges megvilágítás. Ugyanezt a hatást tapasztaljuk a kétféle színhőmérsékletű LED-ek fényének keverésekor is. Nincs új a nap alatt.

(bla)

Tekintsen meg termékünket: 5025 led szalag 60 led/m, 24V, hideg fehér (6000K) + meleg fehér (3000K) 5m, 3 év garancia (4441)