A LED tápegységről

A LED tápegységről

A led szalag táplálásához tápegység szükséges. Magyarországon 2 fajta terjedt el, a műanyag és a fémházas kivitel. Ezek a tápegységek 230V (hálózati feszültség)  váltakozó (AC) feszültséget 12V egyen (DC) feszültséggé alakítják és bár kapcsolóüzemű technológián működnek, ezek a tápegységek is melegednek.
A műanyagot általában lakossági(3-4óra) felhasználásra ajánljuk. A műanyag tápegysék bemeneti oldalon villásdugóval (közvetlenül konnektorba dughatók), kimeneti oldalon DC dugóval vannak ellátva.

36w-muanyag-tap.png


A fémházas tápegységeknek jobb a hőelvezetésük, így ha biztosított a tápegység jó szellőzése akár 24 órás működésre is használhatók  Minden led tápegység stabil 12 Volt (DC) egyen feszültséget ad le.

A bekötése:

L: fázis 230V (barna vagy fekete vezeték)

N: nulla 230V (kék vezeték)

földelés: sárga-zöld vezeték

COM vagy V-: kimenő 12V negatív ág (fekete vezeték)

V+: kimenő 12V pozitív ág (piros vezeték)

A led szalagot, fényerőszabályzót, rgb vezérlőt minden esetben a 12V kimenő ágra kell kötni. A led tápegységet pára- és nedvességmentes helyen kell tárolni. A sorkapocs bekötés miatt akár több különálló led szalagot is be lehet kötni, azonban fontos, hogy tervezésnél vegyük figyelembe a tápegység terhelhetőségét. Ez nagyjából a névleges teljesítmény 80-90%-a. Tehát egy 100W-os tápegység folyamatos terhelés mellett 80-90W-os teljesítmény leadására képes. A nagyobb (pl.250W) tápegységeknél a hűtés miatt ventillátort szerelnek be. Ezek működése időszakos vagy folyamatos. Forgalmazott led tápegységek

A led tápegységek élettartama, mint minden elektronikai eszköznél, függ az összeszerelés és az alkatrészek minőségétől és, hogy a tápegység tervezésénél mennyire méretezték "túl" az alkatrészeket. Ezek a tényezők általában egyenes arányban vannak a termék árával. Az olcsó tápegységek ára azért alacsony mert a benne lévő alkatrészeket úgy méretezik, hogy éppen megfeleljenek az adott célnak, viszont a hő és a folyamatos üzem következtében az adott alkatrész már lehet, hogy nem tudja ellátni a feladatát és a tápegység tönkremegy. Ezért azt javasoljuk, hogy minden esetben legalább!! 20%-kal, de akár 50% -al méretezzék túl a választott tápegységet (élettartamban megtérül). 

Szeretnénk bemutatni a felsőbb kategóriás, Mean Well tápegységekkel egy szinten lévő GLP tápegységeinket. Ezek a tápegységek teljesen zárt kialakításúak, IP67 védettséggel rendelkeznek.  A GLP GPV szériás tápegységek TÜV minősítéssel rendelkeznek, így a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek így ez a garancia a minőségre és a megbízhatóságra. A TÜV minősítésnek és a jó minőségnek köszönhetően 3 év garanciát tudunk biztosítani ezekre a tápegységekre.
A zárt kialakítású vízálló GPV tápegységeket szintén 12V -os LED rendszerekhez ajánluk, ahol fontos a megbízhatóság. Kaphatók 20W, 35W, 60W, 100W és 120W-os kivitelben.
glp-big.jpg