A LED izzók előnyei

Jóval magasabb a várható élettartama, mint egy sima izzónak, vagy egy kompakt fénycsőnek: egy LED izzó élettartama kb. 50.000 óra (izzó 1.000-2.000 óra; fénycső 8.000 óra; kompakt fénycső 10-15.000 óra). Így bár vásárlásakor drágábbnak tűnhet, utána számolva látható, hogy valójában olcsóbb, ha LED-es fényforrást használunk, hiszen kevesebbet fogyasztva adja ugyanazt a fény mennyiséget, élettartama pedig jelentősen hosszabb a többi típusú fényforrásénál. (Kiszámolható a megtérülési idő, ami jóval kisebb, mint az izzó élettartama, és csökken a szerelési költség is).

A gazdaságosságon túl rengeteg előnnyel bír még a LED izzó. LED-del bármilyen színű, színhőmérsékletű fény elérhető, ehhez pedig nem szükséges fénypor réteg használata (mint pl a fénycsőnél, kompakt fénycsőnél).

A LED felkapcsolásakor azonnal teljes fényárammal működik, nincs bemelegedési ideje, nem villog (ezek a problémák fennállnak fénycső, kompakt fénycső esetén) LED izzók használata kifejezetten ajánlott olyan helyiségek esetén, ahol fennállhat a sűrűn kapcsolgatás lehetősége, hiszen a LED-ek érzéketlenek a ki/be kapcsolgatásra, szemben a fénycsövekkel/kompakt fénycsövekkel, melyek élettartamát jelentősen lecsökkenti a kapcsolgatás. Jelentős előnye a LED izzónak, hogy rengeteg féle kivitelben, méretben, formában kapható, így könnyen beilleszthető egy már korábban elkészült rendszerbe.

És, ha az eddig felsorolt előnyök sora nem lenne elég, a LED izzó fénye irányítható, csak oda világít, ahova szeretnénk (létezik nagy szögben sugárzó, de kapható egész keskeny szögben világító spot is, ezáltal tényleg csak az általunk kívánt részt, szakaszt világítja be a led izzó, lecsökkentve így a fölösleges fényszennyezést, léteznek dimmelhető kivitelben is.

Az alábbiakban tekintsünk át néhány általánosan előforduló halogén izzót és azok kiváltását, ledes megfelelőit. Nagy részük hazánkban már kapható, hamarosan m is bőítjük velük kínálatunkat.

R7S típus: reflektorban találkozhatunk vele. Gyakoraltilag egy szál izzó nagy teljesítménnyel. Kis helyigénye van, azonban nagy hőt temel és rövid az élettartama. Ezt ki lehet váltani olyan led izzóval ami méretben megegyezik, azonban a 100 wattos halogén izzó fényét éri csak el. Nálunk komplett házzal együtt váltható le a halogén reflektor. Azonban ezekkel kiváltható akár a nagyobb teljesítményű halogén is. 150W, 250W stb.

R7S típusú LED izzó, egy szál izzó nagy teljesítménnyel Halogén reflektor házzal

G4 izzó: a hagyományos fényforrás általában csepp alakú 20 wattos teljesítményű. Tűlábas, 12 voltot igényel. Leggyakrabban egy kagylóhélyszerű lámpatestben találjuk. Kapható már g4 led, többnyire kör alakú 5050 smd leddel szerelt. Fontos, hogy utóbbi általában egyenáramot igényel, figyeljünk erre.

 

G4 izzó mely csepp alakú Kör alakú tűlábas 12 voltos G4 izzó

Izzók és LED-ek GU10-es foglalattal

Most nézzük az egyik leggyakrabban előforduló izzót a GU10 foglalatú halogén és led izzókat. Háztartásban és üzletekben egyaránt megtalálható, közvetlen 230 volttal működik.

Egy lengőfoglalatba tekerhető, sokan ezért "bajonett" foglalatnak is hívják. Trafó, előtét stb. nem szükséges a működéséhez. Többnyire álmennyezetbe süllyesztve találjuk, ilyenkor egy spot keret is szükséges, ami a fényforrást gyakorlatilag megtartja. Ez lehet fix vagy billenthető. Előfordul még keret nélkül, ilyenkor általában karos lámpatestbe kerül, ahol a karok állíthatók, így a fénysugár irányát magunk állíthatjuk. Ebből a lámpatestből 3-7 kar közöttieket találunk.

A süllyesztet változatnál figyeljünk az álmennyezet és a födém közti távolságra. Legalább 6-7cm hely kell a led spotnak. A halogénnel összehasonlítva sokkal kisebb hőt termel, nem kell félni, hogy megégeti a környezetét vagy meggyullad a szigetelés.

Kiszélesedett szórásszög

A halogén izzók 3 elterjedt teljesítménnyel kaphatók: 20W, 35W(40W), 50W. Ezek a hideg tükrös megoldással is csak 38° szórásszögben világítanak, színhőmérsékletük 2700 Kelvin. Ez azt jelenti, hogy a meleg fehér(sárgás) fény szűk körben világít.

Korábban a led spotok is csak 30 illetve 60 fokos szórásszögre voltak beállítva, azonban az igények és a technika előrehaladtával most már elérhető a 120°-os led izzó. Halogénről ledre való átálláskor semmilyen átalakítás nem szükséges, akár vegyesen is üzemeltethetők. A megfelelő átszámításkor mi egy 8-as szorzót javaslunk, vagyis a led teljesítményét 8-cal szorozva megkapjuk a halogén izzó teljesítményét. Így számolva a 20 wattos halogént 3 wattos leddel, a 35 wattos halogént 5 wattossal, az 50 wattos halogént pedig 7 wattos led izzóval tudjuk kiváltani.

Az igazság a Lumenekről

Sokszor szó esik a lumen (fényáram) szerepéről a világítás korszerűsítésnél. Sajnos a sok éves tapasztalat azt mutatja, hogy nem helytállók a feltüntetett értékek. Amíg a gyártók a forgalmazók kérésének megfelelően készítik el a dobozokat, addig nem is várható javulás. Az egyik legjobb módszer a lux mérővel való vizsgálat, amit mi a legtöbb esetben el is végzünk és fel is tüntetünk. Azt azonban tudni kell, hogy adott watt szám mellett a szórásszög függvényében nő vagy csökken a lux érték. Tehát két 5 wattos spotnál a szűkebb szórásszögűnél nagyobb lux értéket kapunk. Így csak azonos teljesítményű és szórásszögű led spotot szabad összehasonlítani.

A korszerű, jó minőségű led kapcsolóüzemű tápegységet tartalmaz a fényforráson belül. Ezek hosszabb élettartamúak és nem vibrálnak. Ha tág tartományú a feszültség (pl. 85-265V) akkor jó eséllyel ilyen driver van benne. A GU10 típusú led izzók gyakorlatilag érzéketlen a kapcsolgatásra, felkapcsolás után egyből teljes fénnyel világít, nincs bemelegedési idő. Működés közben nem forrósodik fel, minimális melegedés azonban van. Többnyire meleg fehér színhőmérsékletben (2800-3200K) találkozhatunk velük, ez hasonlít legjobban a régi izzóra, de elterjedt még az úgynevezett hideg fehér is. Ez 6000K körüli értéket jelent, amit legjobban a xenon izzó vagy a fém halogén fényéhez tudnánk hasonlítani. Európában inkább a meleg fehér terjedt el jobban, otthoni felhasználásra is inkább ezt ajánlanánk.

Szabályozható fényerő iránt érdeklődőknek

Kizárólag a jelölt típusok fényerőszabályozhatók. Fontos, hogy nem minden led spot dimmelhető csak azok amelyekbe kimondottan ilyen tápot szereltek. Ezek magasabb áron kaphatók, mint a normál társaik. Glimm (világítós) kapcsolónál elfordul, hogy lekapcsolt állapotban is parázslik az égő. Ez az átfolyó áram miatt van, a kapcsoló cseréje megoldja. Összességében elmondható, hogy mostanra eljutott odáig a led technológia, hogy bármely hagyományos halogén izzót kiváltsa.

Újdonságként érkezet néhány v-tac led izzó, ezekről írunk pár sort az alábbiakban. Korábban már forgalmaztuk a kimondottan mennyezeti  UFO lámpába való fényforrást. Ennek az a nagy előnye, hogy a led chipek a lámpa egyik oldalán helyezkednek el, így a teljes fény hasznosul. Az izzó maga trapéz alakú, fém hűtőbordával ellátva, tehát kimondottan irodai felhasználásra fejlesztették, napi több órás üzemórával számolva. A ledet védő opál műanyag plexi még homogénebbé teszi a kibocsátott fényt. Normál E27 és G24 foglalatban létezik a v-tac cégnek. Az izzó maga a foglalattól külön is forgatható, tehát a fényszórás állítható. A 6 wattos fényforrásban 27 db 2835 cob led chip található, a 10 wattos változatban pedig 48db.

V-TAC LED UFO lámpába való fényforrás

2015 februártól kapható a v-tac led izzó család A60 formájú fényforrások legnagyobb teljesítményű változata. Ez egy 15 wattos körte izzót takar, ami opál burás változatban elérhető ahogyan a korábban már forgalmazott 5-7-10-12 wattosak. A súlyából adódóan a műanyag burkolat alatt komolyabb fém hűtő felület található. A gyártó adatai szerint elérték a 100 lumen/watt teljesítményt így a megadott fényáram 1500 lumen. Ez az érték meghaladja a hagyományos 100wattos izzóét is. Egy tungsram 100 wattos izzó 1200-1300 lument ad. Ezek a típusú led fényforrások E27 (normál) foglalatban elérhetők kínálatunkban. Színhőmérsékletük 2700 Kelvin, vagyis a hagyományos izzóval teljesen megegyező. A szórásszögük 200° , kivéve a 7 wattost, mert az 270°.

V-TAD LED A60-as formával

Több helyen is említettük, hogy mekkora áttörést jelentett a 2835 cob led chip megjelenése a piacon. A 2014-es évtől kezdődően a legtöbb gyártó már ezt a chipet használja az izzókban. Nagyjából ez idő tájt jelent meg a kínálatunkban az 5 és 7 wattos GU10 led izzó amely 28 illetve 36 ledből áll. Mivel a 2835 chip méretben kisebb, ám teljesítményben nagyobb mint az 5050 smd típus, így fizikai méretnövekedés nélkül nagyobb fényáram érhető el. A 2835 cob chipnek jobb a CRI (színvisszaadás) indexe is. Nagy sikert aratott ez a két fényforrás, most a v-tac cégtől jött a konkurencia amelyet szintén forgalmazunk. Jelenleg tehát az 5 wattos izzóból 2 fajta közül választhatunk. A korábban is forgalmazott fém házas 28 ledet tartalmazó és a v-tac üveg házas 18 ledes fényforrás közül. Érdekes hogy mindkét típust 5 wattosnak jelöli meg a gyártó.

COB LED chip, mely hihetetlenül fényes

A következő izzóval ismét egy nagy űrt töltünk be az igényeknek kedvezve. Sok lámpatestben  az izzó maga is esztétikai szerepet tölt be. Az A60 izzók kis méretük miatt ezt nem teszik lehetővé, így igény van/volt egy nagyobb burájú fényforrásra is ami önmagában szép és kiemelt helyet kap például egy étkezőben. Így született meg a G120 típusú led izzó. Az átmérője 120mm, a hossza pedig 158mm. Normál E27 foglalatban kapható, meleg fehér 2700 Kelvin színhőmérséklet. 13 wattos teljesítményéhez 1055 lumen fényáram párosul amit 200°-ban terít.

G120 típusú esztétikai LED izzó