Új
raktáron raktáron
Új
raktáron raktáron
Nem elérhető
Nincs raktáron Nincs raktáron
Akciós Nem elérhető
Nincs raktáron Nincs raktáron
raktáron raktáron
Akciós
raktáron raktáron
8W Filament led izzó, E27, A67, 300°, meleg fehér (VT-4407)

2 500 Ft / db from 1 500 Ft / db

-
+
raktáron raktáron
Akciós Új
raktáron raktáron
Shape Filament Retro LED izzó 4W, E27, G95 meleg fehér VT-7146

2 100 Ft / db from 1 900 Ft / db

-
+
Akciós Nem elérhető
Nincs raktáron Nincs raktáron
Akciós Nem elérhető
Nincs raktáron Nincs raktáron
Akciós Új
raktáron raktáron
Edison dekor LED izzó, 8W, ST64, 2200K, E27 (VT-4421)

2 800 Ft / db from 2 300 Ft / db

-
+
Akciós
raktáron raktáron
Retro LED gömb izzó 4W, dimmelhető, E27, meleg fehér (VT-4399)

3 400 Ft / db from 2 800 Ft / db

-
+

Összesen: 24

  • Előző
  • 1
  • Következő

 

A Filament COG azaz Chip On Glass LED lámpák

Ez a legújabb technológia LED lámpák és a LED izzók világában. A Chip On Glass azt jelenti, hogy üveg vagy zafír alaplemezre ültetik rá a kék fényt kibocsátó LED chipeket, ezt bevonják úgynevezett „fényporral” amely foszforból és egyéb szennyező anyagokból áll (főleg ez határozza meg a színhőmérsékletet) így a chip által kibocsátott kék fényből fehér lesz. A LED chip majdnem 360 fokban tudja sugározni a fényt, ez azt eredményezi, hogy az alaplemez (substrate) nagyon kis részét nyeli el a fénynek ezáltal kevésbé melegszik a chip illetve nagy szórásszögben tudja sugározni a fényt.

COG LED Filament felépítése

A filament izzók vagy szál ledes fényforrások főleg  a hagyomány E27 illetve E14 foglalattal rendelkező izzók kiváltására tökéletes, hiszen ezeknél a fényforrásoknál fontos, hogy 300°-ban  szórja a fényt a LED-es lámpa. 

Foglalat tipusok

A COG LED –es lámpák nagyon jó fényhasznosítással működnek, azaz egységnyi villamos energiából több lument tudnak előállítani mint a „hagyományos” LED –es fényforrások (és sokkal többet mint a hagyományos izzók).

Összehasonlítva lumen/W értékek a különböző fényforrásoknál:

Filament fényforrás : 100-110 lumen/W
Hagyományos LED –es fényforrás : 70-80 lumen/W
Fénycső: 60-70 lumen/W
Kompakt fénycső: 50-65 lumen/W
Halogén izzó: 20-25 lumen/W
Hagyományos izzó: 10-15 lumen/W

A fényforrás formáját tekintve már  (szerencsére) nem kényszerülnek rá a gyártók a magas fehér perem alkalmazására amely nem csak esztétikailag rontaná a szál ledes fényforrás megjelenését, hanem a lehetetlenné tenné a 300 fokos szórásszög megvalósítását.  A filament  fényforrások meghajtó áramkörét sikerült a gyártóknak a fényforrás foglalat részében elrejteniük, így a COG LED szálak  hegyes szögben helyezkednek el a fényforrásban. Mint minden LED –nek a COG LED –eknek is szükségük van hűtésre, bár az átlátszó alaplemez csökkenti a veszteséget, ezzel a hőtermelést. Az alaplemez anyagként jelenleg két anyagot használnak a gyártók, üveget (kerámia) és zafírt. A zafír jobb hővezető, de drágább és kevésbé elterjedt mint a kerámia.

Kerámia és zafír COG Filament szál LED

A hőt az alaplemez illetve a lámpa búrájába hőt jól vezető gázkeveréket töltenek a gyártók, ezzel segítve a LED chipek hűtését. (Arról, hogy ez a gázkeveréket milyen gázokból tevődik össze és milyen keverékeket alkalmaznak a gyártók, illetve melyik gyártó alkalmaz egyáltalán ilyen gázkeveréket nincs információ, hiszen ez gyártási és szabadalmi titoknak minősül.)

A Filament LED izzók formája a legkülönfélébb lehet, a gyártók igyekeznek a legkülönbözőbb formákat megvalósítani, de a szál LED –es fényforrások között is megtalálható a hagyományos A60 méretű izzóméret is.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhető ma már olyan különleges formák is megtalálhatók a kínálatban mint pl.: a csavart gyertyaláng forma, illetve az ST64 az úgynevezett „Edison” forma. Amely nem csak a formáját tekintve különleges, hanem az enyhén színezett üvegének köszönhetően nagyszerű borostyán sárgán világít így hangulatvilágításra és dekorációs célra kiváló.

Filament COG LED-el szerelt Fényforrások

A filament szálak elhelyezését tekintve egyes gyártók a hagyományos V alakban helyezik el a LED szálakat, de már megjelentek gyártók akik X alakban helyezik el a filament szálakat. A LED izzókban elhelyezett szál LED-ek hosszúsága, nagysága és darabszáma összefügg a fényforrás teljesítményével. A LED izzók a legkülönfélébb teljesítményben kaphatók, a legkisebb teljesítményű filament fényforrás 2W teljesítményű, a legnagyobb elérhető teljesítmény jelenleg (2016.10.06.) 10W amelynek a fényárama meghaladja az 1000 lument, így könnyedén ki tud váltani egy 75W-os hagyományos izzót. A filament izzók között így megtalálhatók a világítási célra és a dekorációs célra készült fényforrások egyaránt, így nagyszerű választás a hagyományos izzó kiváltására. Az ST64 méretű retro filament COG szálas Edison fényforrás kapható fényerő szabályozható változatban is, így minimálisra csökkenthető a fényereje .