Ulbricht-gömb

Ulbricht-gömbAz Ulbricht-gömb egy igen speciális és érdekes eszköz, amely az integrálógömb, vagy az integráló spektrofométer néven is használatos. Ez egy olyan műszer, amivel a fényforrásokban rejlő tulajdonságokat lehet tüzetesen átvizsgálni. A szerkezet formája egy gömb, ami zárva van. Belső falát speciális bevonat képezi, amely fehér fényporból tevődik össze és homogén.

A belsejében található érzékelő szenzort közvetlenül nem érintheti a fényforrásból érkező fény, ezért egy árnyékoló lapkával került eltakarásra. A gömbbe helyezett fényforrás vizsgálata úgy zajlik, hogy a fénysugarak több irányba is visszaverődnek a szerkezet belső falán, egyenletesen eloszlatva azokat, amelyekből a szenzor veszteség és torzítás nélkül képes a megfelelő paramétereket megmérni.

A gömbhöz hozzákapcsolnak egy számítógépet, amely megállapítja a pontos értékeket: például, hogy mekkora fényárama van a vizsgált fényforrásnak, milyen a hasznosításának mértéke, színhőmérséklete, vagy a színvisszaadásának indexe. Az Ulbricht-gömb kiváló segítséget nyújt abban, hogy a fénynyalábok energiáját, fluxusát és teljesítményét pontosan megmérjék.

Hol használják az Ulbricht-gömböt?

A berendezés meglehetősen sokba kerül, ezért nincs is belőle túl sok Magyarországon. Rendkívül korlátozott mértékben áll rendelkezésre a szerkezet: megtalálható például a TÜV-Rheinland tanúsító intézetnél, az Óbudai és a Pannon Egyetemen, illetve a Tracon Electric laboratóriumában. Ezekben az intézményekben főleg olyan kutatások és fejlesztések zajlanak, amelyekhez a spektrofométert is igénybe veszik.

Különböző, nagyon érzékeny mérőberendezésekben is alkalmaznak Ulbricht-gömböket. Ezek a mérőeszközök fényforrások segítségével mérnek. A szóban forgó technológia a precíz szerkezetekben a stabilitásért, és a megfelelő beállításokért felel.

A világítástechnikai fejlesztések során pedig kifejezetten nagy méretű berendezéseket alkalmaznak annak érdekében, hogy a fény teljesítményét vizsgálják. A mai modern izzók gyártása és az ezen a területen tapasztalható innováció elképzelhetetlen lenne integrálógömb nélkül.