Szeptember 1-től nincs tovább a halogén izzóknak

Idén ősztől végleg befejezik pályafutásukat a halogén izzók az Európai Unióban. Mintegy 60 évvel létrehozásuk kezdetét követően hamarosan egy korszak zárul le a szemünk láttára.

Halogén és LED különbség

Biztosra vesszük, hogy még az Ön családjában is sokan vannak olyanok, akik a régi hagyományos halogén izzót alkalmazzák a mindennapokban. Szeptember 1-től viszont az Unió tiltólistájára kerülnek ezen termékek, így hamarosan kikopnak az áruházak és világítástechnikai boltok polcairól. Ezt követően az Unió világításpolitikája lényegében csak a LED-es technológiára fog épülni.

Általánosságban a LED izzókról elmondható, hogy nagyjából a halogén izzók energiamennyiségnek 20 százalékát igénylik működésükhöz. A rendelkezésünkre bocsátott adatokból viszont az is kiderül hogy a halogén izzók kivonása évente mintegy 15 millió tonnával kevesebb károsanyag-kibocsátást eredményez majd.

Világítótestek összehasonlítása

Halogén és LED mutatók összehasonlítása
 

És mi lehet mindennek a következménye?

A fenti tények figyelembevétele mellett mégis számos olyan energetikai szakember és elemző létezik, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a drágább LED-es izzók sokkal nagyobb költséget jelentenek majd a hátrányosabb helyzetű, vagy szegényebb sorsú családok számára és jobban megterheli azok pénztárcáját. Egy 2012-es kormányzati felmérés szerint egy átlagos brit háztartásban 10 darab halogén izzó található.

Nem lennénk meglepve ha ezáltal a kevésbé hatékony, ámde olcsó kínai gyártmányú izzók utáni kereslet drámaian megnőne Európa-szerte. És akkor ez hogyan is hat majd vissza a környezettudatosságra? Azt mindenkinek a fantáziájára bízzuk! Egyesek szerint viszont továbbra is célszerű lenne meghagyni a választás jogát a vásárlóknak, szerencsére sok neves LED gyártó termékei közül válogathatunk a hazai webáruházak kínálatában.