Mit jelent az IP védettség?

Biztos mindenki találkozott már LED-es termékek (Pl. LED szalag, LED meghajtó, stb.) vásárlása alkalmával a termék dobozán feltüntetett IP jelöléssel. De tudjuk is pontosan, hogy ez micsoda és melyik szám mit is takar?

Az IP jelölés igen fontos és nélkülözhetetlen ha mondjuk kültéri, vagy éppenséggel medence világítás megvalósítására adjuk a fejünket és a megfelelő fényforrást keressük hozzá.

Az IP vagy angol nevén „Ingress Protection” az elektronikát védő tokozás környezeti behatások elleni védelmét jelenti.

Egy adott termék IP besorolását mindig szigorú szabályok és tesztek alapján állapítják meg. Minden ilyen jelölés két számjegyből tevődik össze, melyeket külön-külön kell értelmezni.

Az első számjegy a szilárd, a második számjegy pedig a vízzel szembeni védelemre vonatkozik. (Fontos megjegyezni, hogy a magasabb számok jelentik a jobb védettséget!)

Nézzük az IP táblázatot:

Első számjegy: Szilárd tárgyak elleni mechanikai védettség Második számjegy: víz elleni védettség
0 Nincs védelem 0 Nincs védelem
1 Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (>50 mm) 1 Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)
2 Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (>12 mm) 2 Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)
3 Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (>2,5 mm) 3 Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)
4 Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (>1 mm) 4 Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
5 Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett) 5 Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
6 Teljes mértékben védett por ellen 6 Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)
    7 Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15 – 1m között 30 percig)
    8 Víz alatt folyamatosan használható a gyártó által megadott ideig (1m-nél mélyebben)

 

És akkor mit is jelent mondjuk az IP65 egy LED szalag esetében?

Ez egy olyan termék, amely teljes mértékben védett por ellen és kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett).