Mit jelent a lumen?

Az izzólámpák kiválasztása annyira egyszerű volt. Csak azt kellett tudnunk, hány wattos izzót kell a foglalatba csavarni és a lámpa csomagolásán már csak a lámpa teljesítményét jelző számot kellett keresnünk. Azt pedig könnyű volt megtalálni, mert ez volt a legnagyobb felirat a csomagoláson.

Az energiatakarékos fényforrásokkal mindez megváltozott. Sokkal több adatot kell megadni a gyártóknak ahhoz, hogy tudjuk milyen terméket rejt a csomagolás. A gyártók igyekeznek intuitív piktogramokkal közölni, amit a fényforrásról tudnunk kell, és próbálják segíteni azt, aki mondjuk egy 60 wattos izzóval egyenértékű LED fényforrást szeretne vásárolni, de valljuk be, a csomagoláson feltüntetett információdzsungelen lassan már csak az tud kiigazodni, aki egy gyorstalpaló világítástechnikai tanfolyamot elvégzett.

Nézzük meg egy Tungsram LED fényforrás csomagolását. Ezen a csomagoláson két teljesítményértéket is találunk. A „8W” a LED fényforrás valós teljesítményét adja meg, az izzólámpa alakú keretbe írt „=60W” pedig arra utal, hogy a lámpa a 60 wattos izzólámpának megfelelő fényteljesítményt sugároz ki. Ezt a fényteljesítményt számszerűsíti a dobozra írt 810 lumen. De mit jelent a lumen?

Tungsram izzó doboza

A fényforrások a villamos energiát fényenergiává alakítják át, tehát az időegység alatt, látható fény formájában kisugárzott energia egy teljesítmény jellegű mennyiség. Ez még nem jellemzi teljesen a fényforrás által kibocsátott fény látásban hasznosított teljesítményét, mert a szemünk érzékenysége nem egyformán érzékeny a 380-780 nm tartományban. Az 555 nm hullámhosszúságú zöld fényre a legérzékenyebb az emberi szem, ugyanakkor a vörös és a kék tartományban egyre kevésbé reagál fényre, ahogy távolodunk az érzékenység maximumától. A szem érzékenységének hullámhosszfüggését nevezzük láthatósági függvénynek, amit a lenti ábrán a szaggatott szürke görbe jelez.

Láthatósági függvény

Ezzel a láthatósági függvénnyel kell súlyoznunk a fényforrás kisugárzott teljesítményeloszlását, ami egy LED fényforrás esetében a kék görbéhez hasonló alakú görbe. A szürke és a kék függvény szorzataként kapott piros görbe alatti terület adja meg a látás szempontjából hasznosuló fényteljesítményt, amelyet fényáramnak nevezünk. A fényáram mértékegysége a lumen.

A fényáram tehát a fényforrásra jellemző adat, amelyet a fényforrások csomagolásán mindig megtalálunk. Az izzólámpás világban azért volt elég az izzó teljesítményét ismernünk, mert minden gyártó gyakorlatilag ugyanazt a hatásfokú lámpát állította elő. A teljesítmény, a watt, már eleve megadta, mennyi lesz a lámpa fényárama, a lumen. A szabványok határozták meg a teljesítmény skálát: 25W, 40W, 60W, 75W és 100W. A teljesítmény és lumen értékek nagy kavalkádja ma abból származik, hogy a fényáram értékek eddig nem lettek úgy szabványosítva, mint korábban az izzó teljesítménye, ezért nagyjából egyenértékű fényforrásokon különböző lumen értékekkel találkozhatunk.

Tulajdonképpen csak arra van szükség, hogy a lenti táblázat szerint átállítsuk a gondolkodásunkat és a fényáram skála alapján válasszuk ki a megfelelő terméket. Ezután nem 60-as izzót, hanem legalább 700 lumenes fényforrást kell keresünk. Annyit azért érdemes tudni, hogy a szemünk 10%-nál kisebb különbséget nem fog megkülönböztetni, ezért, ha valaki a fenti 810 lumenes fényforrás helyett 830 lumenest talál, a 20 lumennel több fényáramot nem fogja észrevenni.

Fényáram táblázat

Szándékosan nem jelöltem a táblázatban, hogy milyen LED teljesítmény tartozik az egyes fényáram lépcsőkhöz. A LED fényforrások hatásfoka, a fényhasznosítás, folyamatosan javul ezért ugyanannyi fényáramot, (lument), egyre kevesebb elektromos teljesítménnyel (wattal) állítanak elő a fényforrások, következésképpen ez a szám változik gyártóról, gyártóra és évjáratról évjáratra.

A fényforrás teljesítménye a világítás szempontjából egy tájékoztató adat, elég, ha fényáram határokat megjegyezzük.

(bla)

Tekintse meg az általunk kínált fényforrások új generációját, kattintson: led lámpa kínálat.