Mit jelent a lumen?

Az izzólámpák kiválasztása annyira egyszerű volt. Csak azt kellett tudnunk, hány wattos izzót kell a foglalatba csavarni és a lámpa csomagolásán már csak a lámpa teljesítményét jelző számot kellett keresnünk. Azt pedig könnyű volt megtalálni, mert ez volt a legnagyobb felirat a csomagoláson.

Az energiatakarékos fényforrásokkal mindez megváltozott. Sokkal több adatot kell megadni a gyártóknak ahhoz, hogy tudjuk milyen terméket rejt a csomagolás. A gyártók igyekeznek intuitív piktogramokkal közölni, amit a fényforrásról tudnunk kell, és próbálják segíteni azt, aki mondjuk egy 60 wattos izzóval egyenértékű LED fényforrást szeretne vásárolni, de valljuk be, a csomagoláson feltüntetett információdzsungelen lassan már csak az tud kiigazodni, aki egy gyorstalpaló világítástechnikai tanfolyamot elvégzett.

Nézzük meg egy Tungsram LED fényforrás csomagolását. Ezen a csomagoláson két teljesítményértéket is találunk. A „8W” a LED fényforrás valós teljesítményét adja meg, az izzólámpa alakú keretbe írt „=60W” pedig arra utal, hogy a lámpa a 60 wattos izzólámpának megfelelő fényteljesítményt sugároz ki. Ezt a fényteljesítményt számszerűsíti a dobozra írt 810 lumen. De mit jelent a lumen?

Tungsram izzó doboza
1. ábra
Tungsram izzó doboza

A fényforrások a villamos energiát fényenergiává alakítják át, tehát az időegység alatt, látható fény formájában kisugárzott energia egy teljesítmény jellegű mennyiség. Ez még nem jellemzi teljesen a fényforrás által kibocsátott fény látásban hasznosított teljesítményét, mert a szemünk érzékenysége nem egyformán érzékeny a 380-780 nm tartományban. Az 555 nm hullámhosszúságú zöld fényre a legérzékenyebb az emberi szem, ugyanakkor a vörös és a kék tartományban egyre kevésbé reagál fényre, ahogy távolodunk az érzékenység maximumától. A szem érzékenységének hullámhosszfüggését nevezzük láthatósági függvénynek, amit a lenti ábrán a szaggatott szürke görbe jelez.

Láthatósági függvény
2. ábra
Láthatósági függvény

Ezzel a láthatósági függvénnyel kell súlyoznunk a fényforrás kisugárzott teljesítményeloszlását, ami egy LED fényforrás esetében a kék görbéhez hasonló alakú görbe. A szürke és a kék függvény szorzataként kapott piros görbe alatti terület adja meg a látás szempontjából hasznosuló fényteljesítményt, amelyet fényáramnak nevezünk. A fényáram mértékegysége a lumen.

 

A fényáram tehát a fényforrásra jellemző adat, amelyet a fényforrások csomagolásán mindig megtalálunk. Az izzólámpás világban azért volt elég az izzó teljesítményét ismernünk, mert minden gyártó gyakorlatilag ugyanazt a hatásfokú lámpát állította elő. A teljesítmény, a watt, már eleve megadta, mennyi lesz a lámpa fényárama, a lumen. A szabványok határozták meg a teljesítmény skálát: 25W, 40W, 60W, 75W és 100W. A teljesítmény és lumen értékek nagy kavalkádja ma abból származik, hogy a fényáram értékek eddig nem lettek úgy szabványosítva, mint korábban az izzó teljesítménye, ezért nagyjából egyenértékű fényforrásokon különböző lumen értékekkel találkozhatunk.

Tulajdonképpen csak arra van szükség, hogy a lenti táblázat szerint átállítsuk a gondolkodásunkat és a fényáram skála alapján válasszuk ki a megfelelő terméket. Ezután nem 60-as izzót, hanem legalább 700 lumenes fényforrást kell keresünk. Annyit azért érdemes tudni, hogy a szemünk 10%-nál kisebb különbséget nem fog megkülönböztetni, ezért, ha valaki a fenti 810 lumenes fényforrás helyett 830 lumenest talál, a 20 lumennel több fényáramot nem fogja észrevenni.

Lumen watt átszámítás

Fényáram 220 lm 400 lm 700 lm 900 lm 1300 lm
Hagyományos izzó 25W 40W 60W 75W 100W
Halogén 18W 28W 42W 53W 70W
Kompakt fényforrás 6W 9W 12W 15W 20W
Led 4W 6W 8W 10W 15W

 

Szándékosan nem jelöltem a watt lumen táblázatban, hogy milyen LED teljesítmény tartozik az egyes fényáram lépcsőkhöz. A LED fényforrások hatásfoka, a fényhasznosítás, folyamatosan javul ezért ugyanannyi fényáramot, (lument), egyre kevesebb elektromos teljesítménnyel (wattal) állítanak elő a fényforrások, következésképpen ez a szám változik gyártóról, gyártóra és évjáratról évjáratra.

A fényforrás teljesítménye a világítás szempontjából egy tájékoztató adat, elég, ha fényáram határokat megjegyezzük.

(bla)

Tekintse meg az általunk kínált fényforrások új generációját, kattintson: led lámpa kínálat.