Mi mindenre jó a modern alumíniumprofillal szerelt led szalag

Fürdőszobai megoldások (tükör megvilágítása)

Tükör világítás led szalaggalBiztos sokan szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a fürdőszoba mennyezetére szerelt lámpa közel sem nyújt elégséges fényt mondjuk egy borotválkozás vagy hölgyek esetében egy sminkelés alkalmával. Ha nincs megfelelő világítás csak a saját árnyékunkat láthatjuk a tükörben. Ilyenkor jön jól a tükör mindkét oldalára felszerelhető led lámpa vagy valamilyen sarokprofil és led szalag párosítás. Érdemes melegfehér fényt használni, ugyanis a hideg árnyalatok torzítják a színeket és megváltoztatják bőr tónusát. És hogy miért is érdemes egyszerre mindkét oldalon világítást használni? A válasz nagyon egyszerű, hogy az árnyékunk ne látszódjon a tükörben.

 

 

 

Lépcsővilágítás

Már sok helyen használnak lépcső megvilágításra led szalagot, így téve biztonságosabbá a közlekedést. Jó hír, hogy külön erre a célra, hosszú élettartamú speciális kültéri profilokat is gyártanak már, melyek segítségével a biztonságon túl látványos fénybe boríthatjuk akár még a saját házunk lépcsőjét is. Kapható olyan utólag felszerelhető alumíniumprofil, amely a lépcső peremére szerelve irányított szögben hátrafelé vagy lefelé világítja meg az alatta elhelyezkedő lépcsőfokot.

Lépcsővilágítás

 

Itt érdemes megemlíteni azt az új trendi megoldást amely egyre jobban elterjedőben van. Ez pedig a a járólappal, burkolóval vagy éppenséggel a csempével közvetlenül összeépítik a led profilt.

 

Konyhai világítás

Egyre több modernül berendezett lakásban látható, hogy a konyhapultot valamilyen módszerrel világítják meg. Elterjedt megoldás volt a pult alá szerelhető fix méretű lámpák használata, amelyek nem minden esetben adtak kellő fényt. Az új energiatakarékos led-es rendszerek viszont kiváló alternatívái lehetnek a régi megoldásnak. Talán a legelterjedtebb a konyhabútoroknál a felső szekrény aljára utólag felszerelt alumíniumprofil. Ez lehet sarokprofil vagy egy egyszerű 'U' profil.

Mindazonáltal, hogy megfelelő mechanikai védelmet biztosítanak a ledszalagok számára az alumíniumprofiloknak a hőelvezetésben és az esztétikumban is nagy szerepük van. A megfelelő világítás eléréséhez érdemes nagyobb fényerejű legalább 10 W/méter teljesítményű led szalagot választani.

 

A led szalagok 12 vagy 24 V tápfeszültségről üzemelnek, így a hozzájuk szükséges tápegységet el kell rejteni. Erre remek hely a szekrény teteje.

 

Vállfavilágítás a gardrobszekrényben

Kinyitja a ruhásszekrényt de nem látja rendesen a ruháit? Biztosan Ön is járt már úgy, hogy a ruhásszekrényt kinyitva nem találta a keresett darabot. Szerencsére erre is vannak kiváló megoldások. Talán a legegyszerűbb az alumínium profilú válfatartó amelyet led világítással szerelnek. Így a led fénysáv a vállfák tetejét világítja meg, jól láthatóvá téve a blúzokat, ingeket, zakókat. Természetesen a profil tartóit felszerelhetjük akár a szekrény tetejéhez akár a két oldalfalhoz is. Sőt igény esetén még nyitásérzékelő kapcsoló is beépíthető a rendszerbe ami eredményeképpen a rendszerünk csak akkor világít ha kinyitjuk az ajtót.

 

A modern alu profilok már kezelt felülettel készülnek, tehát eloxált kivitelűek. A natúr alumínium nem egyenletes ráadásul karcolódik is. A legfontosabb szerepük talán a keletkező hő elvezetése, de legalább ugyanilyen fontos az hogy egyenes felületet képeznek és jobban tapad rajta a szalag mint bármilyen más felületen. Mint tudjuk a LED fényforrások (szalagok) is termelnek hőt, ez azonban elhanyagolható a korábbi izzókhoz képest. Mégis a nagyobb teljesítményűekhez kötelező alumínium sín, a kisebb teljesítményűek pedig meghálálják azt. Rengeteg kiegészítő áll rendelkezésre az alu rendszerekhez. Vég lezáró műanyag, rögzítő klipsz, többféle takaró fedél. A fedél megválasztásával még módosíthatjuk a fényt. Van teljesen átlátszó és van opál (tejfehér) változat is. A belső méretét tekintve az átlag 10mm vagyis a ledek 90%-a elfér benne. Van olyan is amiben viszont duplán elfér a szalag, tehát egymás mellé 2 szál fektethető le.