Kis LED lámpa teszt

Kis LED lámpa teszt :)

Led lámpa vagy led izzó? Sokakban felmerül a kérdés hogy mi a pontos elnevezés. Nos leginkább a fényforrás a helyes. Ugyanis a led nem izzik és általában lámpába vagy keretbe helyezik ezért ez az elnevezés a megfelelő. Kivéve ha önálló lámpatest is egyben, de nagy százalékban foglalat alapján keresik a meglévő izzó helyettesét.

Felújításnál sokan kérdezik, hogy hány darab led fényforrásra lesz szükségük. Általánosságban kijelenthetjük, hogy négyzetméterenként 1 watt a szükséglet. Ez persze egy átlag adat, mert a gyártók különböző fényáram értékeket tudnak kihozni 1 watt felhasználásával. Ez 50-100 lumen/watt között van most. Minőség és gyártótól függ ez az érték. Vagyis egy átlag 3 wattos led spot 3×70lm= 210lm ami egy 35 wattos halogén fényének felel meg. Összehasonlításul egy hagyományos izzó kb. 12lm/W.

Sugárzási szög: halogén izzóknál általában 38 fok, ami azt eredményezi, hogy egy erős kis sugarú körben világít. Korábban a led fényforrásokra is ez volt a jellemző, mára azonban elterjedtek a nagyobb 60 és 120 fok közötti tartományok. Miért jobb? A fény sokkal homogénebb lesz, nagyobb teret bevilágít. Ezt illusztráljuk két fényképpel is, az egyiken egy 35 wattos halogén látható, a másik képen egy 4 wattos 60 fokos szórásszögű led spot látható.

LED lámpa teszt

LED világítás teszt

Ez a jelenség jól kiküszöbölhető a helyes sugárzási szög kiválasztásával. Van a referenciák mappában egy kép amin mennyezeti led spot világít be egy szobát, jól látszik hogy nincs megvilágítatlan felület.

Élettartam: Sokan dobálóznak a nagy számokkal. Amit tudni érdemes, hogy a led fényforrás 2000 óránként nagyjából 3%-ot veszít a fényéből. Az emberi szem 10%-os fényvesztést érzékel. Tehát ha tudja a gyártó által írt 30000 órát, valószínű, hogy a fényereje nagyobb részét elvesztette, így világításra alkalmatlan. Jó hír viszont, hogy egy átlag felhasználás mellett, ami napi 2-3 órát jelent, valószínűleg elmegy 8-10 évet meghibásodás és jelentős fényerő csökkenés nélkül. Ami óriási megtakarítást jelent.

Felhasználás: A leggyakrabban használt foglalatokba(GU10, E14, E27) átalakítás nélkül használható a led fényforrás. Ezek 230 Voltról működnek. Létezik 12 Voltos változat is, ott figyelni kell a tápegységre. Az elektronikus trafót minden esetben cserélni kell.