E27 fejelésű 24V egyenáramú LED fényforrások

Ezt a termék „családot” eddig egy termék képviselte, azonban idén tavasszal (2018) megérkezett a népszerűbb természetes fehér színhőmérsékletű is a V-tac kínálatába. Ezért úgy éreztük hogy itt az idő hogy kicsit jobban megismerjük a fényforrásokat. A különlegességüket az adja, hogy bár normál E27 foglalatúak, azonban a működésükhöz szükséges feszültség nem a szokásos 230 volt váltóáram, hanem 24 volt ráadásul egyenáram. Itt kell megjegyezni, hogy csak egyen feszültséggel működik tehát 24V váltóárammal tilos használni! Már a 2017-es évben kapható volt a hideg fehér 6400 kelvines változat, azonban másik színhőmérsékletre majdnem 1 évet kellett várni. A közép-európai országokban sokkal népszerűbb ez a két színhőmérséklet, így várhatóan itthon is hamarosan jobban el fognak terjedni mint a meleg fehér változatok. Ezt általánosan a LED fényforrásokra értjük, a cikkben szereplő led lámpa egyenlőre nem érhető el meleg fehér változatban, ahogy más teljesítménnyel sem.


Nézzük tehát mit rejt maga a fényforrás. Első ránézésre semmiben nem különbözik más LED fényforrásoktól. Opál bura, E27 foglalat, 112mm hosszú és 60mm átmérő. 9 wattos teljesítményével 55-60 wattos hagyományos izzónak felel meg. Nem fényerőszabályozható (dimmelhető), beltéren használható, kültéren csak megfelelő IP védettségű lámpatestben alkalmazható. Mint a legtöbb led égő, ez sem használható folyamatos 24 órás üzemben, ezt a gyártó tiltja is. Ebben az esetben a garancia nem érvényes. Erre a doboz oldalán van egy figyelmeztető piktogram is. Szórásszöge viszonylag nagynak tekinthető 200 fok körül van, fényárama 720 lumen. A színhőmérsékletüket tekintve a hideg fehér 6400K, a természetes fehér 4000 kelvin. A+ energiahatékonyság , CE, EMC tanúsítvány, szín visszaadási érték >80. Bár a gyártó által megadott adatokból nem derül ki, valószínűleg a jelenleg legelterjedtebb és legjobb 2835 chip található benne. Érdekesség képpen megjegyezném, hogy a saját méréseink alapján 1 méterről mérve a természetes fehér 110 lux, míg a hideg fehér 130 lux.


És akkor vegyük sorba, hogy miért van létjogosultsága egy ilyen fényforrásnak. A ledek mellett a napelemes rendszerek is egyre nagyobb teret hódítanak. Van olyan lehetőség, hogy a hálózatra tápláljuk vissza a megtermelt energiát, de sok helyen hálózati áram híján az egész ház villamos rendszerét ezek oldják meg. Itt ideális a 24V rendszer alkalmazása és ekkor az egész ház világítását célszerűbb gyengeárammal megoldani. Kamionokban, hajókban is igen sokszor fordul elő ez a törpefeszültség, itt is nagy szerepe lehet az alkalmazásuknak. Sátrazásnál vagy kempingezésnél is hamarabb elő tudunk állítani 24 volt feszültséget mint nagyfeszültségű váltóáramot. Gondoljunk továbbá a föld alatti rendszerekre, pl. metró, pincék, alagutak, barlangok. Aztán vannak olyan speciális helyek ahol tűzbiztonsági okból nem is engedik a 230V váltóáram használatát. Ide is csak a törpe feszültség alkalmas. Ezek a 24 voltos LED fényforrások alkalmazhatók bármilyen lámpaburában, csillárban, hajólámpában, zárt vagy nyitott állapotban egyaránt. Találkoztunk már olyan esettel, hogy társasházban használatos lift megvilágításra is ezeket szerelték fel. Megfelelő stabil áram biztosítása esetén hosszú élettartamot jósolunk neki, a ledeknél sok estben az elektronika meghibásodása vezet a fényforrás halálához, azonban itt nincs olyan áram átalakító ami érzékeny lenne. A termékre 2 év garanciát vállalunk és mindkét típus elérhető kínálatunkban.

Termékajánló:

Körte led 9W DC 24V természetes fehér E27 nagy szórásszög 200 fok (7417)
Körte led 9W DC 24V hideg fehér E27 nagy szórásszög 200 fok (VT-7224)

 

Körte led E27 24V NW Led E27 24V Led E27 24V CW Led