Az RGB LED térhódítása a számítástechnikában

Így jelent meg a számítógép kiegészítőiben mint például a perifériákban vagy magában a számítógépben, ahol egyre gyakrabban építik be a cégek, hogy valami újítással jelenjenek meg a piacon a versenytársakat lekörözve. Korábban még csak a számítógépházak és ventilátorok RGB ledes megvilágítása volt a jellemző, mára azonban a grafikus kártyák és az alaplapok világításán túl a folyadékhűtőkön is fellelhető ez a technológia.

Színesen fénylenek az alaplapok és a grafikus kártyák és az Asus és az MSI mostanra még azt is megoldott, hogy az egyes alkatrészek színváltása is összhangban kerüljön, ezzel kölcsönözve varázslatos hangulatot a szobának ahol a számítógépünk működik.

A Phanteks folyadékhűtéses rendszerekre specializálódott cég viszont még ezt is túlszárnyalta és a grafikus kártyákra és processzorokra való Glacier blokkjainak világítását szinkronizálhatóvá tette. Az eredményt az Asus Aura Sync és MSI Mystic Light Sync világítási rendszereinek segítségével érték el.

Mindazonáltal, hogy ez a hűtési technológia igen jónak számít az ára igen borsósnak mondható és akkor még nem is az új ledes megoldással ellátott termékekről beszélünk. Akit érdekel annak tájékoztató jelleggel elmondjuk, hogy egy Glacier CPU blokkért kb. 80 € (kb. 25 000 Ft), egy GPU blokk 140 € (kb. 50 000 Ft), a csatlakozókért 4-20 € (kb. 1200-6000 Ft) kérnek. És ehhez még szükséges tartály, szivattyú, radiátor, hűtőfolyadék és a ventilátorok.

Lehet, hogy szentségtörés, de ha valakinek ezek az árak nem megfizethetők, viszont érez magában annyi barkácsolási vágyat, akár led szalaggal is megoldhatja mondjuk a számítógépház hangulatvilágítását a fenti ár töredékéből.

A led szalagnak nagy előnye, hogy méretre vágható, ezért a fix méretekkel rendelkező számítógépházba is beszabható. Hajlékony is, tehát nem kell ragaszkodnunk az egyenes vonalakhoz. Öntapadós rétegével felragasztható a belső falra, így mozgatáskor sem kell félni, hogy leválik vagy esetleg kárt okoz a forgó alkatrészekben. Külön tápellátásról nem kell gondoskodni, hiszen a számítógép tápegységének a 12 voltos kimenetére kötve használható. 3 ledenként vágható és tetszőleges hosszúságú vezeték forrasztható rá. Tehát belül és kívül is saját ízlésünknek megfelelően díszíthetjük fel. Annyire elterjedt ezeknek a led szalagoknak a használata, hogy az egyszínű fehér és színes változattól a színváltósig minden megtalálható. Keverve is használható akár hideg fehér, piros vagy kék is egyszerre, de az ún. RGB szalagokkal mindezt egy led szalagon belül megkapjuk. Itt a megfelelő távirányítóval mi magunk állíthatjuk a fényerőt és a villogó, ugráló programok sebességét. De alkalmas normál egy szín beállítására is vagy ezeknek a kevert színösszeállítására is.