Átállás G9-es halogén izzóról LED-re

Átállás G9 halogénről LED-re

Világítás korszerűsítésnél igen gyakran felmerül a kérdés, hogyan válthatnánk ki a hagyományos G9 halogén izzót LED fényforrásra (G9 led izzó). A leggyakoribb típus a 40 wattos csepp alakú izzó és 230 volttal működik. Tápegység, gyújtó, trafó stb. nem szükséges a működtetéséhez. A nevét onnan kapta, hogy a két visszahajtott láb közötti távolság pont 9mm. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a szép, esztétikus lámpatestbe hasonlóan kis méretű fényforrást találjunk.

G9 halogén izzó LED fényforrás
Halogén LED

A korábbi 3528 és 5050 LED chipekkel ez nem volt kivitelezhető. Ha kis méretű volt, akkor a fénye is kicsi volt, ha elég erős fénye volt, akkor kilógott a búra alól és nem nyújtott szép látványt. Továbbá a halogén izzó gyakorlatilag 360° szórásszögű. LED-nél ezt úgy oldották meg, hogy körbe rakták a henger formát LED-ekkel, de a fényáram így is alatta maradt az elvártnak. Sajnos jó hírekkel nem tudunk szolgálni. A nagyobb teljesítményű LED-ek megjelenésével (2835, 5630) elvileg meg lehetne oldani a problémát, de itt a megfelelő hűtés elengedhetetlen, továbbá a zárt búra is csökkenti a természetes szellőzés lehetőségét. További igény a LED fényforrás fényerőszabályozása (dimmelés), amit megfelelő elektronikával meg lehet valósítani, ám ez az árában is meglátszik és nem teszi rentábilissá.

Jó hírekkel tudunk szolgálni, 2016 -ban elérhetővé vált a 4.5W -os LED-es G9-es fényforrás. A fényforrás thermoplastic (hővezető műanyag) burkolattal rendelkezik, így sikerült megoldania a gyártóknak a hőelvezetési problémát, az opál búrának és a több COB SMD LED chipnek köszönhetően nem egy pontból érkezik a fény így kevésbé vakít mint egy hagyományos halogén fényforrás. A fényerőre sem lehet panasz, hiszen a fényáramát tekintve 380 lument biztosít ez fényforrás, amely alkalmassá teszi a 40-50wattos hagyományos halogén izzók kiváltására. Az opál ház nagyszerűen szórja a fényt és a LED -ek elhelyezkedése 360 fokos sugárzási szöget biztosít. 
g9-4-5w-led-izzo-hideg-feher.jpg
Ami a színhőmérsékletet illeti, a kellemes meleg fehér (2700-2800K) és a kontrasztosabb hideg fehér (6000K) kedvelők is megtalálják a kínálatunkban a számukra megfelelőt, hiszen mindkét színhőmérsékletben kapható a LED fényforrás. A mérete 60x18x13mm így a legtöbb lámpatestben elfér. Úgy gondoljuk ez a G9-es LED-es fényforrás végre megfelel minden kritériumnak.
Link a termékekhez: 4.5W G9 LED fényforrások