A fény egészségünkre gyakorolt hatásai

A fény egészségünkre gyakorolt hatásai

A fény elengedhetetlen feltétele az életnek. A nappalok és éjszakák folyamatos ciklusossága határozza meg mindennapjainkat. A mesterséges fény feltalálása előtt a napfény volt a legfőbb fényforrás, melyhez az emberek alkalmazkodni tudtak. Ez határozta meg, mikor keljenek az emberek, mikor induljon a munka, mikor legyen vége a napnak. A mai modern világban ez már nem így van. A mai kor embere már nincs annyira kitéve a természet szeszélyeinek, a mesterséges világítás és fűtés által képesek vagyunk kivonni magunkat a nappalok-éjszakák, a tél és a nyár szervezetre gyakorolt hatása alól. Ma már elképzelhetetlennek tűnik az életet mesterséges fényforrások nélkül. Az emberek több műszakban dolgoznak, sokan éjszaka is, ami igencsak hatással van szervezetünkre.

A mesterséges fények nem csak a nappalokat hosszabbították meg, de színhőmérsékletükkel is hatással vannak szervezetünkre. Nem mindegy ugyan az sem hogy milyen fényben élünk. Mivel a fény befolyásolja hormonháztartásunkat és ezzel napi életritmusunkat, ezért fontos, hogy milyenek a mesterséges fényeink, amelyekben egész nap vagyunk. A természetes napfényben a kék szín délben éri el a csúcspontját, ekkor vagyunk a legaktívabbak, a kék szín ugyanis az ébrenlétért felelős. Alkonyatig csökken a kék a természetes napfényben és a vörös veszi át a helyét, amely a melatonin hormon növelésével az alvásra készíti fel szervezetünket. A melatonintermelés aztán még az éjszakák hosszával együtt is változik, tavasszal és nyáron már kevesebb hormon választódik ki. A sötét teleken az évszakkal járó nyomott hangulatért is részben a melatonin hormon felel, mely kizárólag sötétben vagy halvány megvilágítás mellett választódik ki és álmosságot okoz. Ilyenkor az erős benti világítás segít a jó közérzet megóvásában és csökkenti a kedvetlenséget. A mesterséges állandó kék fény azonban megzavarja a természetes folyamatainkat és komoly egészségügyi zavarokat okozhat. Célszerű ezért fényforrásainkat a helységnek, évszakoknak megfelelően megválasztani. Dolgozó szobákba, munkahelyekre kékesebb, míg a hálókba, nappalikba inkább melegebb, sárgásabb fényt válasszunk.

Egy tanulmány szerint a normál szobai fény (kevesebb mint 200 lux) is elegendő késő este ahhoz, hogy a melatonin később kezdjen termelődni, s a szintje 90 perccel rövidebb ideig legyen kellően magas. A kutatócsoport szerint ez megmagyarázhatja, hogy miért szenved olyan sok ember attól, hogy nehezen tud elaludni, és aztán fáradtan ébred fel.

A gyártók segíthetnek azzal, hogy olyan égőket árusítanak, amelyek fénye kevésbé kék, a villanykörték cseréje azonban a legegyszerűbb lépés, sokkal nehezebb lesz rávenni az embereket arra, hogy lefekvés előtt ne nézzenek tévét az ágyból, vagy ne használják a laptopjukat, táblagépüket, okos telefonjukat.

Nagyon fontos tehát, hogy az esti órákban meleg fehér (2700-3500K) színhőmérsékletű led fényforrással világítsunk és a különböző napszakokban a megfelelő fényerősséget használjuk.

Szakembereink segítenek tanácsadással illetve a saját magunk által mért lux adatok is segítenek a tervezésben, a világítás kialakításában.

Forduljon hozzánk bizalommal!